Vi har spurgt den erfarne urmager kåre Schneekloth, hvordan du skal passe og pleje dine ure.

KÅRE SCHNEEKLOTH

Hvad skal man gøre for at passe godt på sit mekaniske ur?
“Jeg anbefaler et eftersyn af uret hver 5-6 år- også selvom uret ikke umiddelbart fejler noget. I mekaniske ure anvender mansyntetisk olie, som med årene tørrer ind og krystalliserer og dermed forhøjerfriktionen i værket i uret. Det giver med tiden et større slid på hjulene, somsidder i uret. Ved et eftersyn hos en urmager bliver uret skilt ad, delene iuret bliver renset og tjekket for slid - og evt. udskiftet, hvis det skønnes nødvendigt.Er der tale om et vandtæt ur, anbefaler jeg desuden at få det trykprøvetminimum hver andet år - så man er sikker på, at det bevarer sin vandtæthed”.

Hvad med et quartz-ur?
“Her anbefaler jeg et eftersyn af uret ca.hver 6-7 år. Desuden bør man skifte batteriet hvert andet år, for er manuheldig, kan der løbe syre fra batteriet ud i urværket”.

Hvordan opbevarer man generelt bedstsine ure?
“Jeg anbefaler altid, at man tageruret af om natten. Hvis man har en læderrem, er det vigtigt, at remmen fårluft. Har man et mekanisk ur med automatisk værk, kan det være praktisk atopbevare uret i en watch winder - det er en slags smykkeskrin med indbyggetmotor, som stille og roligt drejer uret rundt og dermed holder urværket i gang,så uret holder sin præcision”. 

KÅRE SCHNEEKLOTH;

Hvor længe kan et mekanisk ur holde, hvis man passer på det?
“Et schweizisk ur af høj kvalitetholder længe og kan endda gå videre i generationer. Et kvalitetsur kan man få reservedeletil i årevis, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet på de billigere ure.Desuden kan man ikke altid reparere på de billigere ure, for ofte er de lavetaf plastik og smeltet sammen, så man slet ikke kan åbne dem. De billige urebliver mere et ‘køb og smid væk ur’, hvorimod et kvalitetsur holder længere -forudsat at man holder det ved lige og passer på det”.    

Komplicerede, mekaniskeure har godt af at blive serviceret ca. Hvert 5. År - eller hvis det begynderat tabe tid. Her er det et kig ind til kaliber 240-urværket i det transparente Patek Philippe Calatrava Squelette (ref. 5180/1R).

Urmager Kåre Schneekloths personlige yndlingsur:
Montblanc NicolasRieussec (ref. 195920).